PRIMA EDIŢIE A INTER-MEDICAL SCHOOL PHYSIOLOGY QUIZ ÎN ROMÂNIA

9 Mai, 2018, Cluj-Napoca

Departamentul de Fiziologie al Universității de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a organizat prima ediție a Inter-Medical School Physiology Quiz, un concurs ale cărui origini sunt atribuite d-lui Prof. Dr. Cheng Hwee Ming de la Universitatea din Malaya, Kuala Lumpur, Malaezia. Evenimentul a avut loc în data de 9 mai 2018 în Aula “Iuliu Hațieganu” și a reunit un număr de 24 de echipe de studenți la medicină din mai multe Universități Medicale din România, cuprinzând astfel un total de 110 participanți. Putem sublinia faptul că acest eveniment a fost, de asemenea, o premieră datorită implicării studenților de medicină din secțiile de limba engleză din Universitățile de Medicină din Arad, Cluj-Napoca, Craiova și Oradea.

Concursul a fost numit după renumitul fiziolog român, Prof. Mircea Dorofteiu, reprezentant remarcabil al Fiziologiei din Cluj-Napoca, profesor dedicat, cercetător excepțional, formator pentru numeroase generații de studenți și un model real pentru noi toți.

Profesorul Cheng este un distins Fiziolog, recunoscut în întreaga lume ca specialist în abordarea inovatoare a tehnicilor de predare și învățare a fiziologiei. În Malaezia, acest tip de concurs a fost organizat pentru prima dată în 2003, cu 7 echipe participante din Universitățile din Malaezia. Entuziasmul studenților care au participat la concurs, impactul concursului asupra predării fiziologiei, dar mai ales implicarea și viziunea unică a profesorului Cheng, au dus la o creștere progresivă, de la an la an, a interesului pentru acest test. De-a lungul anilor, profesorul Cheng a fost invitat să participe la coordonarea acestui tip de concurs în diferite țări din Asia, dar și în Statele Unite și Australia. România a fost prima țară din Europa care a organizat această competiție.

Doamna Profesor Simona Clichici, șeful Disciplinei de Fiziologie și doamna Profesor Adriana Filip au organizat prima ediție a Inter-Medical School Physiology Quiz, cu ajutorul a doi elevi dedicați: Nicu Andronic și Anca Verdeș.
Profesorul Cheng ne-a onorat cu prezența sa și a coordonat întreaga competiție.

Versiunea românească a competiţiei s-a bazat pe versiunea originală, adaptându-se la numărul mai mic de participanți şi s-a desfăşurat în trei runde:

1. Prima rundă a cuprins 5 sesiuni de întrebări, fiecare dintre ele implicând 4 – 5 echipe concurente
2. A doua rundă a cuprins 3 sesiuni de întrebări, în fiecare sesiune participând câte 4 echipe
3. La runda finală au participat câștigătorii rundei anterioare.

Profesorul Cheng a adresat întrebările care s-au concentrat în special asupra fiziologiei neuronului, a respirației, excreției, sistemului cardiovascular, digestiv şi endocrin. Echipele au avut 30 de secunde pentru a da răspunsurile. Odată cu începerea cronometrării și cu publicul în fața lor, studenții trebuiau să-și dovedească capacitatea de a se concentra, de a lucra împreună și de a scrie cele mai bune răspunsuri.

Concursul nostru a fost un adevărat eveniment multicultural și acest lucru a fost, de asemenea, vizibil în stuctura echipelor câștigătoare.

Trei echipe din Cluj-Napoca U.M.F. “Iuliu Hațieganu” au câștigat al doilea și al treilea premiu: două echipe din secția română și o echipă din secția engleză.

O echipă de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș a obținut premiul întâi și a primit trofeul competiției.

Evenimentul a fost unul de succes, fiind dinamic și atractiv pentru studenții concurenți, personalul Universității și alți colegi care au susținut echipele și au urmărit evoluția concursului până la sfârșitul acestuia.
Unul dintre participanți ne-a transmis câteva remarci cu privire la eveniment: “Concursul a fost foarte interesant și, cel mai important, ne-a pus să lucrăm împreună. Întrebările au fost alese cu înțelepciune și mi-a plăcut foarte mult faptul că orice neămurire legată de răspunsul corect, a fost explicată de către profesorul Cheng. În general, am simțit concurența ca pe o experiență pozitivă care m-a ajutat să-mi revizuiesc noţiunile de fiziologie, să înțeleg mai bine unele situaţii fiziologice și, nu în ultimul rând, să-mi fac prieteni. Aştept cu nerăbdare următoarea ediție!”

Doamna Profesor Adriana Filip a spus că un mare merit al acestei competiții a fost reunirea studenților la medicină din toată țara, care au avut un limbaj comun în ceea ce privește fiziologia și care au demonstrat implicațiile pe care le au cunoștințele de fiziologie în practica medicală. Au avut ocazia de a-și împărtăși cunoștințele și gândurile în ceea ce privește medicina și competiția și au stabilit prietenii de lungă durată.

Ne exprimăm recunoștința față de profesorul Cheng Hwee Ming, pentru încurajările, sprijinul său în organizarea acestui eveniment și pentru că ne-a oferit ocazia să ne demonstrăm interesul pentru Fiziologie.

Mulțumim tuturor participanților pentru entuziasmul, interesul și pasiunea lor pentru fiziologie, fără de care acest eveniment nu ar fi fost posibil!

Felicitări câștigătorilor și le dorim să-și realizeze visele și așteptările în viața lor academică!

Vă invităm la următoarea ediție a acestui concurs, la Cluj-Napoca, în 7-8 mai 2019!

Dragi colegi,

Suntem bucuroși să vă anunțăm că în acest an, în perioada 07-08 Mai 2019, va avea loc cea de a doua ediție a concursului Inter-Medical
School Physiology Quiz (IMSPQ), organizat de Disciplina de Fiziologie, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie “Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca, România.

Vom fi onoraţi să îl avem alături de noi, pentru a doua oară, pe Dr. Cheng Hwee Ming, profesor de Fiziologie al Universităţii Malaya, Kuala Lumpur, Malaysia, cel care a conceput şi iniţiat în urmă cu 16 ani acest tip de competiţie.
Domnul profesor Cheng este un distins fiziolog, recunoscut în întreaga lume ca specialist în abordarea inovativă a tehnicilor de predare şi învăţare în fiziologie. În Malaysia, acest tip de concurs a fost organizat pentru prima dată în 2003, cu participarea a 7 echipe de la Universităţi din Malaysia. Entuziasmul cu care studenţii au participat la concurs, impactul pe care l-a avut asupra învăţământului de fiziologie, dar mai ales implicarea şi viziunea unică a profesorului Cheng, au dus la creşterea progresivă, an de an, a interesului manifestat pentru această competiţie. Ultima ediţie (2018) a Inter-Medical School Physiology Quiz care a avut loc la Kuala Lumpur a adunat 463 de studenţi din 22 de ţări, organizaţi în peste 100 de echipe, cu 128 de cadre didactice coordonatoare. În acelaşi timp, domnul Profesor Cheng a fost invitat să participe la organizarea acestui format de concurs în ţări din Asia, Europa, precum şi în SUA şi Australia, iar anul trecut, pentru prima oară în Europa, la Cluj-Napoca. Ediţia de anul trecut a IMSPQ România a fost câştigată de o echipă reprezentând UMF Târgu-Mureş, care a participat apoi la IMSPQ în Kuala Lumpur. De asemenea, o echipa de studenți condusă de Prof. Dr. Adriana Filip si Asist. Prof. Ioana Baldea (2010) și o altă echipă condusă de Prof. Adriana Filip si Prof. Dr. Simona Clichici (2011) au participat la concursul din Malaezia, reprezentând România. Disciplina de Fiziologie a UMF Cluj-Napoca a pregătit și coordonat echipele care au reprezentat România la ediţiile 2010 și 2011 ale acestui concurs.

Dacă sunteţi interesaţi de Fiziologie şi doriţi sa aflaţi mai multe despre utilitatea ei clinică și importanța acesteia în dezvoltarea medicală, nu ezitaţi să participaţi la Concurs! Nu aveţi nevoie decât de entuziam, multă motivaţie şi bineînţeles cunoştinţe temeinice de fiziologie! Creaţi-vă echipa şi veniţi la Cluj-Napoca! Cei care se vor afla pe podium vor primi premii interesante, iar câştigătorii vor primi şi trofeul „Mircea Dorofteiu”, distins reprezentant al Fiziologiei clujene, desăvârşit didact, cercetător de excepţie, formator a numeroase generaţii de studenţi, un adevărat model pentru noi toţi, în a cărui memorie a fost organizată această ediţie.

Comitetul ştiintific:

Prof. Dr. Cheng Whee Ming

Comitetul de organizare (Cluj-Napoca):

Prof. Dr. Adriana Filip – Coordonator al Cercului Ştiintific de Fiziologie al Studenţilor
Prof. Dr. Simona Clichici – Şef al Disciplinei de Fiziologie
Prof. Dr. Şoimiţa Suciu – Disciplina de Fiziologie, Prodecan Facultatea de Medicină Cluj-Napoca
Nicu Andronic – Student Coordonator al cercului Științific Studențesc de Fiziologie
Andreea Hopirtean – Student Coordonator al cercului Științific Studențesc de Fiziologie
Alexandru Sîrbu – Preşedinte OSM Cluj-Napoca

Locație

Locație: Aula “Iuliu Hatieganu”, str Gheorghe Marinescu nr. 23, Cluj-Napoca

B

ContactEvent Consulting
Mobil: +40-724-320-460
Fax: +40-372-254-790
Str. Duiliu Zamfirescu, Nr.20
400362, Cluj-Napoca, Romania
E-mail: nicoleta@event-consulting.ro